Wat is BDSM?

More
14 years 3 weeks ago #190 by lise Lynn
Wat is BDSM? was created by lise Lynn
BDSM

BDSM staat voor 'Bondage', 'Discipline', 'Sadisme' en 'Masochisme'. De 'D' en de 'S' staan hiernaast ook voor 'Dominant' en 'submissive'.

Bondage is het vastbinden van een ander of het vastgebonden worden door een ander. Op deze manier onststaat er een machtsverschil waarmee gespeeld kan worden. De oorspronkele betekenis van bondage is gebondenheid, slavernij (Wikipedia).

Discipline kan omschreven worden als 'toewijding', 'permanente en volledige aandacht' (Wikipedia). Op sommige sites staat discipline beschreven in direct verband met de Dominante partij. Dit is echter niet geheel correct. Discipline kun je ook hebben voor het leren van een moeilijk tentamen of een moeilijke taak op het werk. In de BDSM heb je dus permanente en volledige aandacht voor de wensen van de Dominante partij.

Sadisme is het plezier cq genoegen hebben in het pijnigen of vernederen van een ander. Sadisme is dus genot halen uit het gebruik maken van de machtspositie die de sadist op dat moment heeft. Bijvoorbeeld het slaan van de vastgebondene waar de sadist de macht over heeft. Het genot van een sadist hoeft niet seksueel te zijn, maar dat komt wel vaak voor.

Masochisme is het genieten van pijn of kwelling. Bijvoorbeeld iemand die geniet van de pijn die door de sadist toegediend wordt (bijvoorbeeld zweepslagen). Net zoals bij sadisme hoeft dit genot niet altijd seksueel van aard te zijn, maar komt eveneens vaak voor.

Dominant betekent 'overheersend'. In het dagelijks leven kan je de politie een dominant orgaan noemen. Als je een overtreding begaat word je beboet, hoe zwaar je beboet wordt is afhankelijk van ernst van de overtreding die je hebt begaan. Het heeft geen zin je hiertegen te verzetten omdat de politie meer macht heeft dan jou en jou domineert. In de BDSM straft de Dominant de sub (onderdanige) als deze niet conform de wensen van de Dominant handelt. De onderdanige lokt vaak ook straf uit ter bevrediging van de masochistische lusten. Daarom geven Dominanten hierbij vaak ook een onverwachte andere straf die voor de sub echt niet fijn is om te ontvangen. Dit kan gezien worden als een 'echte straf' om dit soort uitdagingen bij de sub te temperen.

submissive betekent onderdanig en wordt bijna altijd met een kleine letter geschreven. Dit zie je op geschreven stukken terug in de namen van onderdanige personen, deze worden dan zonder hoofdletter geschreven. Dit doen mensen om aan te geven dat ze een onderdanige positie vervullen. Dat is ook op chatboxen makkelijker herkenbaar. subs die een vaste Dominant hebben, krijgen vaak ook een virtuele 'collar' door een toevoeging achter hun naam. annelies die de sub is van Pedro kunnen hun namen als volgt weergeven: annelies{P}, Pedro{a}. De namen die ik hier gebruik zijn fictief.

BDSM gaat dus hoofdzakelijk over het spelen met macht tussen twee of zelfs meerdere mensen. Er wordt altijd nog gediscussieerd over de echtheid van BDSM. Sommige mensen noemen of vinden zichzelf 'hardcore' of 'echte SM'ers' omdat ze veel ervaring hebben en al enige kennis hebben opgedaan. Dit is eigenlijk juist alleen maar erg verwarrend voor nieuwe mensen die net aan hun BDSM-zoektocht begonnen zijn. Vaak doen mensen ook alsof ze 'hardcore' zijn en bijna alles weten en dat kan zelfs gevaarlijk zijn als later blijkt dat dat niet zo is.Het is erg belangrijk je altijd bewust te zijn wat je aan het doen bent op BDSM-gebied en met wie. Het risico is tenslotte altijd aanwezig dat iemand echt misbruik maakt van zijn machtspositie. Hiermee bedoel ik dat het doel van het spel voorbij geschoten wordt en de sub echt ongewild mishandeld zou kunnen worden. BDSM hoort altijd op vrijwillige basis plaats te vinden. Juist omdat je speelt dat je helemaal overgeleverd bent aan de Dominant wil dit niet zeggen dat je in werkelijkheid geen macht hebt. Ook al ben je vastgebonden, in werkelijkheid heb je nog steeds evenveel macht als de Dominante partij. Het is belangrijk dat je je als sub altijd blijft beseffen dat je nooit iets tegen je wil moet laten gebeuren. In een spel kunnen deze grenzen vervagen en belangrijke grenzen overschreden worden, wat ondenkbare gevolgen kan hebben. Een sub zou zelfs een trauma op kunnen lopen en dat is zeker niet de bedoeling van BDSM.

Het is daarom altijd aan te raden om een stopwoord of stopteken af te spreken. Als de Dominant te ver gaat kun je het spel hiermee stoppen of staken. Besef je als sub dat het ook jouw verantwoordelijkheid is om goed je grenzen aan te geven aan de Dominant. Een Dominant kan evengoed slachtoffer worden van een sub die niet goed zijn of haar grenzen aangeeft en hierdoor beschadigt raakt. Als je voor het eerst met een Dominant afspreekt kun je ook iemand anders inschakelen die weet waar je naartoe gaat, naar wie en wat je daar gaat doen. Je kunt afspreken elk half uur even te bellen of sms-sen dat alles ok is.

De basisbegrippen waaraan een BDSM-spel altijd aan hoort te voldoen worden ook wel eens de '3 V's' genoemd:

Vrijwilligheid, Veiligheid en Vertrouwdheid. In het engels vertaald heet dit: Safe, Sane en Consensual.


Dit bericht is alleen ter verstrekking van informatie en niet een opening voor discussievoering. Discussies worden gevoerd in het [e-url=http://www.ignisbdsm.nl/forum/viewforum.php?f=18]Gesloten-Forum[/e-url] en hier is registratie vereist. Je kunt, als je je niet wilt registreren ook een discussie openen in het sub-forum [e-url=http://www.ignisbdsm.nl/forum/viewforum.php?f=11]Open-Discussie[/e-url]. Vertel in je bericht dan even op welk topic je reactie betrekking heeft.

Het onschuldige meisje dat alles bijbeent :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.108 seconds
Powered by Kunena Forum